Filmrecensie: Fabulous (2019); IDFA 2019

Fabulous

Alle rechten voorbehouden aan de rechtmatige eigenaars. Film stills Fabulous voorzien door IDFA 2019

All Rights Reserved to the rightful owners. Film stills Fabulous provided by IDFA 2019.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ – 4/5.
Auteur: Maxime Hallatu | Duur: 46 min. | Regisseur:  Audrey Jean-Baptiste | Jaar: 2019

Volg HoFA op Facebook | Twitter | Instagram | Tumblr | De Filmkrant | PayPal

Fabulous (2019) is erg fascinerend en verhelderend. Deze documentaire engageert je vanaf het begin tot het einde. De muziek, de stiltes, de gesprekken en het verhaal dienen allemaal om bewust te worden gemaakt van deze levendige cultuur die een opvallende vorm van dansen en zelfexpressie in beeld brengt.

Fabulous: voguing in een cultuur met ‘toxic masculinity’

Fabulous gaat over Lasseindra Ninja, ze is bekend van de Europese ballroomcultuur. Ballroomcultuur is een ondergrondse LHBTI+ -scène voor mensen van kleur die zijn oorsprong vindt in de jaren zestig in Harlem, New York. Een belangrijk onderdeel hiervan is Voguing. Voguing is een dansvorm die behoort tot de ballroomcultuur en een identiteit geeft aan jongeren die zich vanwege hun seksuele geaardheid niet geaccepteerd voelen in de samenleving. De volledige geschiedenis van de ballroomcultuur wordt niet volledig uitgelegd in deze documentaire, maar het is de missie van Lasseindra Ninja om deze dansvorm te leren aan anderen in haar land van herkomst, Frans Guyana. Een vorm van voguing, genaamd Vogue Fem, richt zich op de vrouwelijkheid die in iedereen ligt. In Frans-Guyana is er een machocultuur of ‘toxic masculinity’, wat betekent dat homo’s niet worden getolereerd of geaccepteerd. In de film volgt de kijker de lessen van Lasseindra Ninja en de groei van drie jongens die haar lessen volgen. Deze jongens vertellen hun verhaal over verbondenheid en hun positie binnen de LHBTI+ -gemeenschap. Hoe ze onder meer worden getreiterd, en je ziet ook dat de lessen hen de vrijheid geven om zichzelf te zijn.

Films omtrent ballroom culture

Tegenwoordig zijn er veel films over de ballroomcultuur en voguing, maar wat Fabulous bespreekt, is de noodzaak en functie van deze specifieke subcultuur en wat het zou kunnen bereiken in Frans Guyana. Lasseindra Ninja, de hoofdpersoon van deze documentaire, geeft tijdens de Q&A na de film aan dat het erg belangrijk was om deze documentaire in een gesloten en veilige omgeving te schieten. Ze noemt dit met betrekking tot de machocultuur in Frans-Guyana en het gevaar dat voor deze jongens in hun missie kan ontstaan om zich op een vrouwelijke manier uit te drukken met Vogue Fem.

Conclusie

Hoewel ik een beetje teleurgesteld ben over het gebrek aan uitleg over de geschiedenis van de ballroomcultuur, moet worden gezegd dat dit niet altijd nodig is. Omdat je dat zelf kunt onderzoeken en daarnaast is het van belang om deze kant van het verhaal te zien. Daarbij zei Lasseindra Ninja in de Q & A’s dat ze niet openlijk les wilden geven, omdat het te gevaarlijk zou zijn voor haar en de studenten. De Q & A was zeker een geweldige toevoeging. Puur om te zien wie Lasseindra is als persoon en om naar haar uitleg te luisteren over hoe ernstig de angst om afgewezen te worden, is. Fabulous is absoluut een aanbeveling, maar informeer jezelf voorafgaand over wat ballroomcultuur is.

De film werd vertoont op het International Documentary Festival Amsterdam in Nederland op 27ste van october 2019.

Genre: Documentaire | Languages: French | Nederlandse Film Festival: International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)

Met betrekking tot alle foto’s en trailerbeelden. Alle rechten voorbehouden aan de rechtmatige eigenaars. Film stills Fabulous voorzien door IDFA 2019

In regard to all pictures and trailer footage. All Rights Reserved to the rightful owners. Film stills provided by IDFA.

Klik hier om je aan te melden voor de HoFA nieuwsbrief!

Vergeet niet om Humans of Film Amsterdam te volgen op social media: Facebook | Twitter | Instagram | Tumblr | Google+ | Linkedin | De Filmkrant | PayPal