CinemAsia Film Festival 2018 Interview NL: André Kloer.

André Kloer
CinemAsia Film Festival is van 6 tot 11 maart 2018.

Interview door: Feargal Agard | FilmLAB participant: André Kloer.

Film: Inburgering (2018) | Genre: Komedie | Talen: Nederlands, Mandarijns (Chinees).
Ik ben André Kloer.

“Ik ben André Kloer en ik heb Nederlandse literatuur gestudeerd. Doordat ik een journalistieke richting opging kwam ik bij Het Financieele Dagblad terecht bij de video redactie. Ik wilde eigenlijk direct met film aan de slag. Ik ben tijdens mijn studie vaker die richting op geweest dus het is echt niet ‘out of the blue’. Mijn vader was een type die de oorlog had meegemaakt en daarom aanmoedigde iets te studeren wat meer zekerheid biedt. Terwijl ik eigenlijk meer artistiek aangelegd ben, maar hij heeft me toch beïnvloed. Vandaar dat ik geen filmacademie heb gedaan en naar de universiteit ging.”

“Wat ik aan film het meest interessant vindt is het verhaal dat verteld wordt. Dat gebeurt natuurlijk ook met literatuur alleen beschrijf je de dingen zodat men een plaatje in zijn of haar hoofd creëert. Met film doe je dat via een andere weg. Je toont dan beelden die ook weer andere beelden in een persoon kunnen oproepen, van het heden of het verleden. Ik ben dus een tijdje werkzaam geweest in de journalistiek en via die weg in video-en documentaireproductie terechtgekomen als ‘Director of Photography’ en regisseur. In de afgelopen 10 jaar is binnen videoproductie mijn expertise en bevlogenheid vooral in ‘storytelling’ komen te liggen. Film was altijd een ding voor me en het was heel logisch dat ik ermee verder ging.”

Inburgering (2018).

Inburgering (2018) is een komedie waarin de Nederlandse Nancy verwoede pogingen onderneemt zich de Chinese taal eigen te maken om zo een goede eerste indruk te maken op haar Chinese schoonmoeder. Ze heeft alleen geen talenknobbel. De stress die dit oplevert wordt alleen maar verergert door het perfectionisme van haar Chinese vriend Dalong. Dit leidt ertoe dat zich in Nancy’s hoofd een Chinese nachtmerrie ontvouwt. Binnen dit project werkte ik als ‘Director of Photography’ en ‘editor’ enw as ik verantwoordelijk voor het beeld.”

“Stereotypering over de Chinese cultuur.”

“De film wilt stereotypering over de Chinese Cultuur zoals die binnen de Nederlandse-en Westerse maatschappij bestaan op een grappige manier aankaarten. Maar ook dat stereotypes eerder de neiging hebben naar boven te komen bij stress of onrust. Het hoofdpersonage krijgt enorme stress, haar vriend is zelf ook ‘uptight’, en zij raakt in de stress en daarom komen al die waanbeelden naar boven. Als ze relaxed was, was de situatie heel anders voor haar geweest. Stereotypes heb je nou eenmaal, maar het is wel goed om erover bewust te zijn.”

“CinemAsia FilmLAB is een bijzondere gelegenheid.”

“CinemAsia FilmLAB is een bijzondere gelegenheid om op een professionele wijze deel te nemen aan een grote filmcrew in een volledig professioneel productieproces. Van het regelen van financiering (via crowdfunding), tot gebruik van ‘high-end gear’, postproductie tot aan de vertoning op het festival. De organisatie van FilmLAB heeft het volledige creatieve proces van het maken van film willen overbrengen en daarin zijn ze geslaagd. Ik ben dankbaar dat ik hier aan deel heb mogen nemen.”

“Meer documentaires .. maken en verhalen.”

“In de toekomst hoop ik meer documentaires te maken en verhalen te vertellen die mensen raken. Ik realiseer me dit jaar dat ik boeken en vakliteratuur wil lezen, omdat ik de afgelopen jaren geen tijd daarvoor heb kunnen nemen. Ik wil hiermee mijn gevoel voor film vergroten door in andere creatieve sectoren te kijken. Want veel films heb ik al gezien, maar dat is meer op intuïtief niveau.”

“In de afgelopen vier jaar heb ik gefilmd in Indonesië waar mijn ‘roots’ liggen, maar nog niets gemonteerd. Mijn relatie met mijn ouders was heel lastig en ook met mijn broers en zussen. Ik wilde daarom weten of mijn oom, de broer van mijn vader, of hij ook zo ontzettend moeilijk in relaties is net zoals mijn vader. Mijn oom blijkt een totaal ander mens te zijn dan mijn vader. Mijn oom is een familieman. De helft van zijn kinderen zijn moslim en de andere helft christelijk en zelf is hij een atheïst in een land waar dat eigenlijk niet kan. Daarnaast is mijn vader niet echt ‘down’ met de Islam als religie, hij is toch conservatiever.”

Foto en interview door Feargal Agard.

Check http://cinemasia.nl/en/ voor alle informatie over CinemAsia Film Festival 2018.