6th Humans of Film Amsterdam column in ‘De Film Krant’: YouTube Brian PusPos.

Humans of film
Nederlands.

English translation below ↓.

“Ik ben eigenlijk niet door een specifieke film geïnspireerd, maar door YouTube. Vijf jaar geleden zag mijn leven er nog heel anders uit. Toen werkte ik in de horeca, als ober of barman. En toen zag ik opeens de filmpjes van danser en choreograaf Brian Puspos. Hij is net zoals ik van Filipijnse origine, maar woont in de Verenigde Staten, waar zijn ouders ballroomdansers waren. Hij heeft met zijn hiphopdansgezelschap SoReal Cru uit Houston een geheel eigen dansstijl ontwikkeld. Wat ik zag was niet alleen maar dans, er zit altijd een verhaal achter. Het kan over een gebroken hart gaan, of iets heel anders, maar hij maakt het altijd persoonlijk.”

“Het was niet vanzelfsprekend voor me om te gaan dansen. Maar toen ik Brain Puspos’ filmpjes had gezien dacht ik uiteindelijk: ‘Whatever, laten we het gewoon doen.’ Ik wilde ook dansen. Misschien was ik niet zo goed als hij, en misschien was het niet voor mij bestemd, maar ik wilde dansen, al had ik dat nog nooit gedaan, en zelfs nog nooit lessen gevolgd. Het was best een strijd. Eigenlijk vond ik het altijd best moeilijk om mezelf te uiten. En toch huurde ik toen een studio met een spiegel. Ik ging ervoor en ik genoot ervan. Ik verraste mezelf enorm met alles wat ik kon doen. Mensen complimenteerden me met mijn dansbewegingen. Niet dat ik het daarvoor doe, maar het is wel een fijne opsteker.”

“Natuurlijk zijn er ‘ups’ en ‘downs’ geweest. Er zijn altijd mensen die zeggen: ‘Ga maar weer in de horeca werken.’ Maar ik ben gewend om met kritiek om te gaan. Voordat ik negen jaar geleden uit de Filipijnen naar Nederland kwam hebben mensen best harde dingen over me gezegd. Maar zo zit ik helemaal niet in elkaar. Misschien dat ik op een dag ook zelf YouTube-video’s ga maken. Maar zover ben ik nog niet. Eerst moet ik nog een hoop leren.”

Foto en tekst door Feargal Agard.


English

“I always watch Youtube and it inspired me to become a dancer. My life was very different 5 years ago. Back then I was just working as a waiter or bartender. But it all changed for me after I saw this Youtube video which inspired me a lot”

“I don’t know if you are familiar with Brian Puspos. That’s the guy who inspired me, he is Filipino and lives in the United States. His dance style has a story behind it, it can be about heartbreak, or just something new that happened and that moved me to dance as well. So I can express myself and inspire others”

“What I saw wasn’t just dancing. I noticed how Puspos could be himself and express himself through his movements. So I felt compelled by his dance moves and I always had difficulties to express myself, but I tried to dance and I was surprised by what I could do. I did not expect that to happen. People complimented me, telling me that I had good dance moves. I am not doing it for the compliments though. I do purely see it as a means to express myself and what I feel”

“I thought long about it after I saw that video because I had some doubts. I thought that Brian Puspos was so good at dancing and not everyone is like him or me or you. Maybe this wasn’t for me and that is why I had to think long about it until I was like whatever let’s just do it. I literally rented a dance room with a mirror. I had never danced had never followed classes, but I just went for it and I enjoyed a lot”

“Of course there are ups and downs and there were a few people who told me to quit and go back to working in bars and restaurants. But I don’t take it personally because I grew up during difficult moments in my life. I came to the Netherlands 9 years ago and I was originally born and raised in the Philippines. I experienced difficult times there with my family. Life can be very difficult over there and people have said bad things about me as well and that’s just really not me. It’s easy for them to say such things” – Chris

– “Do you also make youtube videos?” – Feargal

“Planning on it, so stay tuned! *laughs* It is still 50/50 and up in the air, but if I start something on Youtube I want to deliver a full package, but I’m 100% percent certain that I want to do something on Youtube. Until then I have to continue with my dance school and finish it. I have to develop my dancing skills some more and lift myself up to a higher level. I want to get to know myself to the fullest so I’m able to express myself with pure movements and then when I’m ready I’ll start making videos” – Chris

Photo and story by Feargal Agard.

For the original post click here.


De Filmkrant!

In August 2017 a prominent Dutch film newspaper named “De Filmkrant” offered to collaborate with my Humans of Film Amsterdam photo-storyblog. Since September 2017, Dutch readers have been able to read a new story every month in my column on the 5th page of this film newspaper.

You can find the 8th story in De Filmkrant newspaper in almost every movie theatre in the Netherlands, but also online as a pdf.

Checkout the 5th page!: http://www.filmkrant.nl/files/2018/Filmkrant406.pdf

Don’t forget to follow the stories on social media: Facebook | Instagram | Twitter | Tumblr