Film Recensie: Lost City of Z (2016).

Beoordeling: ⭐⭐⭐ – 3/5.

Auteur: André Siemens | Speelduur: 141 min. | Regisseur: James Gray | Jaar: 2016.

Wat een film! Deze film heeft mij vanaf het begin nieuwsgierig gemaakt. Ik had hiervoor nooit gehoord van de biografie van Percy Fawcett. Dus zonder ik zonder enige verwachtingen of vooroordelen ging ik naar de bioscoop. Toen de film eindigde, werd ik er even stil van. De film reikt toch dieper dan dat het genre je zou doen denken. Het plot maakte mij nieuwsgierig naar meer tijdens de film. En het liet me een beetje in magie geloven.

The Lost City of Z vindt plaats in het begin van de 20ste eeuw en vertelt het verhaal van de legendarische avonturier Percy Fawcett (Charlie Hunnam). Hij werkt als cartograaf om met zijn vaardigheden in een grens conflictzone een probleem op te lossen dat te maken heeft met een waardevolle grondstof; rubber. Met zijn hulp kan men beslissen waar de grens tussen Bolivia en Brazilië ligt. Tijdens zijn verblijf merkt hij de schoonheid van het Amazone op, evenals de wreedheden en de lokale bevolking die daar woont. Als hij aardewerk stukken in het oerwoud ontdekt, maakt hij bekend dat hij de overblijfselen van een mogelijke verloren beschaving heeft gevonden die misschien zelfs verder gevorderd was dan de toen huidige westerse beschaving. Hij wordt belachelijk gemaakt, ook vanwege zijn verleden. Zijn vader heeft hem achtergelaten met een nalatenschap die hun achternaam met schande heeft besmeurd. Hoewel zijn eigen prestaties lofwaardig zijn, achtervolgt het verleden hem. Zijn vrienden kunnen totaal niet geloven dat een andere beschaving (El Dorado) heeft bestaan die verder geavanceerd was dan hun eigen beschaving. Vooral omdat ze de inwoners van Zuid-Amerika als ‘wilden’ beschouwen. Percy Fawcett is vastbesloten om terug te keren naar de Amazone. Met de steun van zijn vrouw en zoon gaat hij verder met zijn gevaarlijke reis terwijl de rest van de wereld toekijkt.

The Lost City of Z is geregisseerd en geschreven door James Gray (The Immigrant, Two Lovers, We Own The Night). Het verhaal is gebaseerd op het boek van dezelfde naam geschreven door David Grann over het waargebeurde levensverhaal van een van ‘s werelds beroemdste avonturiers van de 20ste eeuw. De film neemt ons door verschillende fasen van het leven van Percy Fawcett (Charlie Hunnam) van expeditie naar expeditie en zelfs naar een oorlogsgebied waar hij begeleid wordt door Henry Costin (Robert Pattinson). Naarmate de film vordert, zien we dat zijn obsessie en verlangen om de verloren stad in de Amazone te vinden groeit. Een mooi aspect van de film was dat het direct zichtbaar is in welk tijdperk de film zich afspeelt. De kleding –dat heel passend was- zei het allemaal, maar ook het gevoel. Datums zijn dus niet nodig. En natuurlijk, naarmate de film verder ging, veranderden de klederdrachten tijdens de film, het was heel mooi om te zien. Ik moet zeggen dat ik niet echt overtuigd was van Charlie Hunnams accent. Ik ben een fan van accenten, maar het voelde vreemd om hem een ‘cockney’ accent te zien uitproberen een ‘cockney’ accent. Op sommige momenten viel het een beetje weg. De filmsterren Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), Robert Pattinson (Cosmopolis), Tom Holland (Captain America: Burgeroorlog) en Sienna Miller (Foxcatcher).

De film wordt als een actie-avontuur ingedeeld, maar tijdens het analyseren van de prachtige Amazone jungle filmshots. Valt het op dat er een onderliggende verborgen thema aanwezig is dat naar mijn mening even belangrijk lijkt. De natuur wordt op een zeer fascinerende wijze weergegeven in de filmshots. Het liet ons ervaren wat de hoofdpersoon voelde, want de natuur had namelijk een betoverend effect op hem. Dat werkte helemaal voor mij aangezien ik zelf een fan van de natuur ben. Ergens kwam het thematisch over als een onderdeel van een dualistische aspect van de film tussen beschaving en de natuur. De westerse beschaving die niet kan geloven dat ‘wilden’ in de natuur een hoger geavanceerde beschaving zouden kunnen hebben gesticht en Fawcett die de enige bemiddelaar tussen beide is. Percy wordt gepresenteerd als een persoon die worstelt met de houding en gedachtegang van de samenleving waar hij in opgroeide, hij vindt zijn mensen zo kleingeestig. Zelf kan hij wel beschaving en verfijning zien bij deze zogenaamde ‘wilden’. Ze gebruiken hun omgeving tot hun voordeel door niet meer te nemen dan ze nodig hebben. Langzaam maar zeker ziet hij de tekortkomingen van zijn eigen samenleving. Het was een leuke verrassing dat de hoofdpersoon zijn geest voor een andere cultuur heeft open gesteld en daardoor misschien ver voor zijn tijd was. En zoals ik het begrepen was dit ook het doel van de regisseur en ik merkte ook dat het deze film diepe betekenis meegaf. Deze film slaagde erin om mij geïrriteerd te laten voelen met de kleingeestigheid van sommige personages en daardoor was ik als het ware aan de kant van Percy Fawcett’s strijd, omdat hij moedige pogingen deed om hun gedachten te veranderen.

Ik zou deze film zeker aanraden, vooral vanwege de onderliggende thema’s die een interessant bericht bevatten. Dus, als je geïnteresseerd bent in een uitdagende film met wat actie, veel avontuur, natuur, jungles en een betoverend mysterie van een verloren Amazone-beschaving. Dan moet je echt naar deze film gaan.

Vanaf 27 april 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Genre: Actie, avontuur, biografie | Talen: English | Dutch Distributeur: The Searchers

All rights of this film and the pictures displayed are owned and reserved to the rightful owners.
Vergeet niet Humans of Film Amsterdam op social media te volgen.