Film Recensie: La Région Salvaje | The Untamed (2016).

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ – 4/5.

Auteur: Feargal Agard | Speeltijd: 100 min. | Regie: Amat Escalante | Jaar: 2016.

Wat een bijzondere en bizarre film. Daar hou ik van! De trailer is te gek, onheilspellend en spannend, wat ik juist leuk vindt. Daarom moest ik deze film kijken. De film gaf mij het gevoel dat ik betrokken en geheel geëngageerd was. Mijn nieuwsgierigheid steeg tot zijn absolute maximum en ik zat op het puntje van mijn stoel. Op een bezorgde wijze opgewonden, met open mond kijkend naar de film omdat ik verbijsterd was door de onverwachte wendingen die het verhaal naar voren bracht.

La Région Salvaje (The Untamed) vertelt het verhaal van een aantal verschillende personages. We ontmoeten eerst Verónica (Simone Bucio), een mysterieuze jonge dame die in een houten huisje met een wetenschapper en zijn vrouw op een beboste, bergachtige en heuvelachtige Mexicaanse landschap leeft. Een mysterieus wezen woont met hen in het huisje, het heeft verlangens die bevredigd moeten worden. Veronica verlaat het huis met als doel vervanging voor zichzelf te vinden en zo ontmoet ze Fabián (Eden Villavicencio) en via hem komt ze in contact met zijn zus Alejandra (Ruth Ramos), die twee kinderen heeft en in een ongelukkig huwelijk lijkt te zitten met haar man Ángel (Jesus Meza). Door Verónica maken ze kennis met het mysterieuze wezen in het huisje en ontdekken ze hun diepste verlangens en hun zuiverste momenten. Aan de andere kant confronteert deze nieuwe situatie hen met bepaalde gevolgen die hun wereld totaal op zijn kop zetten. Want hoewel het schepsel ultieme genot vertegenwoordigt, is het ook een bron van zelfvernietiging.

La Région Salvaje werd geregisseerd door Amat Escalante, die de prijs voor beste regisseur won op het Cannes filmfestival met de film Heli (2013). Hij schreef zelf het scenario samen met Gibrán Portela. De film is zeer onvoorspelbaar en je weet echt niet waar het naartoe gaat. Dit veroorzaakt een enorm gevoel van opwinding en nieuwsgierigheid. De setting was zeer fascinerend, want we maken kennis met een chauvinistisch Mexicaanse samenleving en een buitenaardse Science fiction situatie. Ik heb zoiets nog nooit eerder gezien, bravo voor dat. Thematisch gaat het over verschillende onderwerpen, maar op een zeer goed uitgebalanceerde manier; Erotiek, ontrouw, homo seksualiteit, huwelijk, familie, Science fiction, sociale drama en horror. Het enige dat niet echt voldeed aan mijn verwachtingen in mijn mening was het feit dat je een bijzonder wezen had dat prachtig werd gepresenteerd in deze film. Maar het voelde de hele tijd alsof het zou gaan over de achtergrond van dit wezen, maar uiteindelijk was het meer over de mensen, de gebeurtenissen in hun leven en het schepsel was daar slechts een  deel van. Ik dacht op een gegeven moment dat ze iets moest doen voor het wezen. Zoals hem helpen bijvoorbeeld, wat ze wel deden, maar niet op de manier die ik begon aan te nemen. Ik zeg niet dat dit iets fout is. Het is goed om ons een beetje aan het lijntje te houden, maar ik had graag meer willen zien over de achtergrond van dit wezen. De filmsterren zijn Simone Bucio, Fernando Corona, Jesús Meza, Ruth Ramos, Eden Villavicencio en Kenny Johnston.

Het acteerwerk in de film was zeer passend. Simone Bucio speelt Veronica op een mysterieuze en stille wijze, het verdriet kan uit haar gezichtsexpressies worden opgemaakt, maar ook haar verlangen om terug met het wezen te zijn. Niets anders zal beter zijn dan met het wezen te zijn. Ruth Ramos speelt Alejandra op evenwichtige en kwetsbare wijze. Haar acteren als een moeder van twee kinderen in een ongelukkig huwelijk gaf mij geen enkel moment van twijfel, want het was erg geloofwaardig. Hetzelfde geldt voor haar man gespeeld door Jesús Meza, die een geheime affaire met de broer -gespeeld door Eden Villavicencio- van zijn vrouw heeft. Het voelde als een realistische situatie waarin een getrouwde man die in de kast is, in het geheim de tijd van zijn leven heeft met een man die hij overdag vermijd en ‘s nachts lief heeft wanneer niemand ze ziet.

Het camerawerk is verbazingwekkend. Het spoort je aan om het beeld te scannen en te analyseren, in de hoop aanwijzingen, hints of iets engs dat uit het niets zou kunnen opduiken te vinden. De film shots tonen mooie en mysterieuze landschappen, gesierd met zonnestralen -ook wel ‘solarflares’- of bedekt met een dikke sinistere mist. Voor mij had het soms een zeer lichte Alejandro Jodorowski gevoel (ik probeer de film niet te vergelijken of te generaliseren). Het is niet de bedoeling van de regisseur, maar het komt vanuit mijn eigen associaties die bij mij opkomen als ik zo’n aparte eigenaardig stilistische film zie. Ik vind het geweldig hoe deze film de spanning omhoog brengt en tegelijkertijd toont het een onwerelds verhaal. Het gebruik van hints heeft een krachtig effect, want toen ik een kaart op een van de muren zag met de woorden ‘Ofu island’, zocht ik het achteraf meteen op in de hoop om aanwijzingen te vinden. Tot nu toe heb ik alleen ontdekt dat het een Samoaanse eiland is in de Stille Oceaan en omgedraaid spelt het ‘ufo’, een hint dat bij de film past.

La Région Salvaje is absoluut geweldig. Het voelde alsof ik tegen een schatkist aanliep. Wie heeft er een film nodig die gebaseerd is op een gestandaardiseerd format als je totaal verrast kan worden? Het heeft wel een abrupt einde, die heel passend voor deze film kan zijn, maar als toeschouwer kun je dat zien als geen goede afsluiter. Het kan leuk en puzzel-achtig zijn om met vraagtekens te zitten, maar het kan je ook ontevreden achterlaten. Ik verzeker iedereen die eens een keer een ander soort film wilt zien dat de film is die je moet kijken. Het veroorzaakt spanning in je, het is gevuld met mysterie en het vertelt een verhaal dat is zeer onverwacht is.

Vanaf 15 juni 2017 in de Nederlandse bioscopen.

Genre: Drama (thriller) | Taal: Spaans | Nederlandse Distributeur: Cinéart Nederland BV.

All rights of this film and the pictures displayed are owned and reserved to the righful owners.
Don’t forget to follow Humans of Film Amsterdam on social media.

1 Comment

  1. What’s up,I log on to your blogs named “Film Recensie: La Région Salvaje | The Untamed (2016).” like every week.Your writing style is awesome, keep it up! And you can look our website about اغانى مصرى.

Comments are closed.