Film Recensie: Moonlight (2016).

Moonlight

All Rights Reserved to the rightful owners. Moonlight Press Still. 2016.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ – 4/5.

Auteur: Feargal Agard | Speeltijd: 111 min. | Regisseur: Barry Jenkins | Jaar: 2016.

Volg HoFA op Facebook | Twitter | Instagram | Tumblr | De Filmkrant | PayPal

Mooi en ontroerend verhaal! Moonlight (2016) vertelt het kroniek van de kindertijd, adolescentie en volwassenheid van een jonge, Afro-Amerikaanse, homoseksuele man die opgroeide in een ruige buurt in Miami, Florida.

Moonlight is een coming-of-age-dramafilm die het verhaal vertelt van een jonge Afro-Amerikaanse jongen, genaamd Chiron Harris (Trevante Rhodes) doormiddel van drie levensfasen. Zijn jeugd, adolescentie en volwassenheid. Tijdens zijn jeugd heeft Chiron (Alex Hibbert) de bijnaam ‘Little’ en groeit hij op met zijn moeder Paula (Naomie Harris) die verslaafd is aan crack. Chiron wordt veel geslagen en geplaagd door zijn leeftijdsgenoten omdat ze geloven dat hij homo is. Op dat moment ontmoet hij Juan (Mahershala Ali), een Cubaanse drugsdealer die hem leert zwemmen, maar hem ook leert dat het oké is om homo te zijn en dat hij niet mag toestaan dat anderen hem bespotten. Hij brengt veel tijd door bij Juan, die een jongere vriendin heeft genaamd Teresa (Janelle Monáe). Als een tiener wordt Chiron (Ashton Sanders) nog steeds gepest op school, maar hij ontmoet ook Kevin (Jharrel Jerome). Terwijl ze de bijnaam bespreken die Kevin hem gaf toen ze klein waren, ontdekken ze dat ze geïntresseerd in elkaar zijn. Nu, een jonge volwassene die de bijnaam ‘Black’ draagt, is Chiron (Trevante Rhodes) zelf een drugsdealer geworden en is hij gevestigd in Atlanta, Georgia. Rond deze tijd probeert zijn moeder een betere relatie met haar zoon te kweken, maar hij krijgt onverwachts ook een telefoontje van Kevin. Chiron reist terug naar Miami om zich te herenigen met Kevin. Hij is nieuwsgierig naar waarom Kevin hem belde en of hetgeen dat ze voor elkaar voelden, er nog steeds is.

Moonlight is geschreven en geregisseerd door Barry Jenkins. Het is gebaseerd op het ongepubliceerde semi-autobiografische toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell Alvin McCraney. De film heeft de interessante eigenschap dat drie verschillende acteurs de hoofdpersoon spelen in drie verschillende stadia van het leven van het personage; zijn jeugd, adolescentie en zijn vroeg volwassenschap. De film exploreert thematisch de moeilijkheden waarmee de hoofdpersoon wordt geconfronteerd met zijn identiteit en seksualiteit. Daarnaast gaat het ook over de emotionele en fysieke mishandeling die hij tijdens het opgroeien moest doorstaan. Moonlight ging in première op het Telluride Film Festival op 2 september 2016. Het was meteen een hit. Daarna won het Best Motion Picture – Drama bij de 74e Golden Globe Awards en werd het genomineerd in vijf andere categorieën. Het won ook de Academy Award voor Beste Film en daarmee ook de Beste Mannelijke Bijrol voor Mahershala Ali (die ook wordt beschouwd als de eerste Moslim die een Oscar won voor zijn acteerwerk) en Best Adapted Screenplay voor Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney, met in totaal acht nominaties. En Moonlight is de eerste LGBTQ-film met een volledig zwarte cast die de Oscar voor Best Picture won. Joi McMillon (samen met co-filmeditor Nat Sanders) die de film redigeerde, is de eerste zwarte vrouw die genomineerd werd voor een Editing Oscar. In Moonlight komen de volgende filmsterren voor; Trevante Rhodos, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris en Mahershala Ali.

Over het algemeen heeft de film een zeer geromantiseerd gevoel en toon als het gaat om de beelden en de muziek. Dat ervaar je in de prachtige en kleurrijke filmshots van het strand, de buurt en de close-ups die focussen op Chiron en Kevin die samen zijn. In de tussentijd wisselt de muziek af van moderne hiphop en R & B tot prachtige klassieke muziek en jazzmuziek. De acteurs belichamen hun personages volledig. Chiron gespeeld door drie verschillende personages komt consistent over en al hun uitvoeringen genieten een samenhangende verbinding, waardoor deze reis van één persoon door verschillende stadia super authentiek is. De uitdrukkingen en emoties die Chiron uit, worden sterk gevoeld als we hem als verdrietig, teruggetrokken en soms gelukkig ervaren. Boos op bepaalde levenservaringen en moeite heeft om zijn weg in het leven te vinden. Wie hij echt is en waar hij wil zijn in het leven. Uiteindelijk mondt alles uit in overgave aan wat hij werkelijk is. Een knappe homoseksuele man die gevoelens heeft voor een van zijn jeugdvrienden.

Moonlight is een geweldige aanbeveling! Het geeft je een goed inzicht in het leven van een gekleurd persoon die worstelt met zijn seksualiteit, identiteit en een ruige buurt waarin hij moest opgroeien. Ik begrijp dat er sommige stemmen zijn die zeggen dat ze vonden dat dit een bepaald type verhaal is die al in andere films is verkend, maar nooit is het op zo’n diepzinnige manier gedaan en vanuit het perspectief van een zwart persoon. Deze film neemt je geheel weg, want het vertelt een ontroerend verhaal.

De film is te zien in Nederland vanaf 26 januari 2017.

Genre: Drama | Talen: English | Nederlandse distributeur: Splendid Film.

In regard to all pictures and trailer footage. All Rights Reserved to the rightful owners. Moonlight Press Still. 2016.
Vergeet Humans of Film Amsterdam niet te volgen op social media: Facebook | Twitter | Instagram | Tumblr | Google+ | Linkedin | De Filmkrant | PayPal