CinemAsia Film Festival Interview NL: Daan Vree.

Daan Vree

CinemAsia Film Festival is van 6 tot 11 maart 2018.

Interview door: Feargal Agard | FilmLAB participant: Daan Vree.

Film: Hangul Blues (2018) | Genre: Drama | Talen: Nederlands, Koreaans.
Ik ben Daan Vree.

“Ik ben Daan Vree, schrijver en filmmaker. Ik ben de maker van twee korte fictiefilms: Aangenomen (adopted) (2012) en Hangul Blues (2018) waarin ik mijn ervaringen met en gedachten over adoptie in fictie heb omgezet. Sinds 2009 ben ik me gaan bezig houden met het maken van films. Bij het Mediafonds heb ik de opleiding Kind & Kleur gevolgd, een opleiding voor scenarioschrijven voor jeugddrama. Daarnaast heb ik nog praktische filmcursussen gevolgd bij Open Studio en Bromet Filmschool. In 2012 was ik met mijn film ‘Aangenomen’ een van de CinemAsia FilmLAB-deelnemers. Daarna ben ik voor CinemAsia Film Festival gaan werken. Ik ben begonnen als filmprogrammeur en later ben ik als FilmLAB-producer betrokken geweest bij 12 korte films.”

Hangul Blues (2018).

“In 2017 ben ik gestopt bij CinemAsia om me meer te gaan richten op eigen projecten. Mijn project Hangul Blues gaat over de 28-jarige Petra. Haar leven staat op zijn kop wanneer ze een brief en foto heeft ontvangen van haar biologische moeder uit Korea. Ze is vastbesloten om haar te ontmoeten en begint ambitieus met het leren van de Koreaanse taal. Net als haar worsteling met de vreemde tekens haar beginnen te duizelen, is het de 8-jarige ‘einzelgänger’ Gwan Mok, die net van Korea naar Nederland is verhuisd, die haar een belangrijke levensles leert.”

“In mijn films probeer ik altijd te praten over het thema ‘adoptie’ vanuit een verrassende invalshoek. Mijn eerste korte film Aangenomen (adopted) gaat over een Chinees koppel dat graag een blonde Nederlandse jongen wil adopteren. Maar de Chinese oma kan het idee niet accepteren. Ik wilde de vraag naar de voorgrond brengen waarom niet-witte families bijna nooit kinderen met een Westerse achtergrond adopteren terwijl het tegenovergestelde wel vaak gebeurd.”

“Het lijkt me niet makkelijk om geadopteerd te zijn.”

Hangul Blues gaat over het gevoel van verlies. Elke geadopteerde draagt het gevoel van verlies altijd met zich mee: je bent je familie verloren, maar ook je oorspronkelijke taal en cultuur. Dat is het sterkste voelbaar als je die taal probeert te leren en er achter komt dat je de verloren tijd niet meer in kunt halen. De film is deels geïnspireerd op mijn ervaringen op De Koreaanse School toen ik in aanloop naar mijn reis naar Korea heb geprobeerd Koreaans te leren. Films gaan in mijn ogen niet over een serie gebeurtenissen, maar over je publiek laten voelen hoe iets is. Mijn neefje heeft de eerste versie van de montage gezien. Zijn reactie was ontwapenend simpel: “Het lijkt me niet makkelijk om geadopteerd te zijn.”

“Het unieke van FilmLAB.”

“Het FilmLAB van CinemAsia heeft me de kans gegeven om deze film te maken. Het FilmLAB is het enige platform in Nederland dat makers met een Aziatische achtergrond stimuleert om verhalen te vertellen van de Aziatische diaspora. De makers kennen die wereld en de thematiek uit eigen ervaring, dat zie je in de films terug. Via het FilmLAB werk je ook met professionele partners voor wat betreft camera’s, licht, geluidsnabewerking en color-grading. Dat is echt van toegevoegde waarde voor de kwaliteit van je film. Het unieke van FilmLAB is dat de film na een korte productieperiode tijdens het festival in première gaat. Dat is echt de meerwaarde voor mij.”

“Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet.”

“Mijn droom was om nog een korte film te maken. Dat is nu gebeurd. Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet. Tijdens het creatieve proces van een film krijg ik altijd nieuwe ideeën. Die heb ik allemaal genoteerd in mijn opschrijfboekje. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen, kijken of ik mezelf weer kan verrassen. Dat kan een nieuwe film zijn, maar ook een boek of iets anders.”

Foto en interview door Feargal Agard.

Check http://cinemasia.nl/en/ voor alle informatie over CinemAsia Film Festival 2018.