7th Humans of Film Amsterdam column story in ‘De Film Krant’: Manufactured Landscapes (2006).

Manufactured Landscapes

Nederlands.

English translation below ↓.

“Je hebt die prachtige film Manufactured Landscapes (2006) van Edward Burtynsky. Die naam doet me altijd bijna denken aan de componist. De film toont je prachtige beelden van extreme omgevingen. In China bijvoorbeeld heb je enorme fabrieken met duizenden arbeiders die elke dag van en naar de fabriek lopen. Je ziet een panoramisch shot van een van die fabrieken en de mijnen zijn helemaal leeg. De film vertelt over de geschiedenis van deze omgevingen en over hoe de mens met zijn cultuur dit landschap gevormd heeft tegenover hoe de natuur het landschap gevormd heeft. Esthetisch is het een mooie film, daarom is het mijn favoriet. Vier of vijf jaar geleden zag ik ’m voor het eerst.”

“Ik ben zelf kunstenaar en mijn werken hebben een heel bepaald soort esthetiek. Mensen hebben zoveel invloed op de natuur en dat kan iets heel moois opleveren, weet je. Terwijl de meeste mensen die invloed als iets negatiefs zien. Zoiets als luchtvervuiling kan iets moois in zich hebben. Of een olievlek op de oceaan kan heel mooi zijn om naar te kijken. Zelfs een zinkend schip kan iets subliems hebben. Dat is de reden dat ik begon te zien hoe super schitterend ze die landschappen in de film geportretteerd hebben. Er zitten ook foto’s in de film. Als ik het goed heb, zijn die ook genomen door Burtynsky en is het hem gelukt om de duurste foto ooit te maken.

“Wat ik meenam uit Manufactured Landscapes is: kijk zoveel mogelijk en leer van films. Heb ik ook gedaan. Je kunt zoveel onverwachte schoonheid in dingen vinden. Bij een boeket bloemen ligt dat voor de hand, we weten allemaal dat bloemen mooi kunnen zijn. Maar waarom vind je het mooi? Ziet het er mooi uit? Is het je geleerd om zoiets mooi te vinden? Of hou je misschien meer van een grijze dan van een blauwe lucht? Misschien lukt het je wel om de schoonheid in iets lelijks te zien?”

Foto en tekst door Feargal Agard.


English

“There is this beautiful film called Manufactured Landscapes (2006) by Edward Burtynsky his name almost makes me think of the composer. The film shows gorgeous images of extreme environments. For example, in China, you have huge companies with thousands of workers who have to walk to the factories daily. You see a master shot of one of those factories and the mines are totally emptied out. The film tells about the history behind these environments and how we humans with our cultures changed and shaped the landscape juxtaposed to how nature has shaped the landscapes. Yes, it is aesthetically a beautiful film to see and that is why it is my favorite. I think I saw it five years ago or maybe 4 years ago for the first time”

“I am an artist myself and my works pertain a particular kind of aesthetics. Such as how humans have so much influence over nature and how that actually can create something beautiful, you know. While people actually view that as something negative. For example, think of air pollution it can aesthetically have something beautiful to it, or an oil spot in the ocean it can be very beautiful to look at. Or even when you experience a sinking ship it can have something almost sublime to it. This is why I started thinking, wow, super awesome how they portrayed all of this. There are also pictures in the film. If I am correct they are also taken by Edward Burtynsky and he was able to take the world’s most expensive photograph ever”

“Watch and learn a lot from films. I did the same. There is so much beauty and fairness in things that you least expect to find that. A flower bouquet is obvious, we all know that can be beautiful, but is it really beautiful for you? Is it maybe a beautiful looking object, because you grew up to see it as beautiful? Or do you find a gray sky beautiful instead of a blue sky? You could be able to see the beauty in something ugly”

Photo and story by Feargal Agard

For the original post click here.


De Filmkrant!

In August 2017 a prominent Dutch film newspaper named “De Filmkrant” offered to collaborate with my Humans of Film Amsterdam photo-storyblog. Since September 2017, Dutch readers have been able to read a new story every month in my column on the 5th page of this film newspaper.

You can find the 7th story in De Filmkrant newspaper in almost every movie theatre in the Netherlands, but also online as a pdf.

Checkout the 5th page!: http://www.filmkrant.nl/files/2018/Filmkrant407.pdf

Don’t forget to follow the stories on social media: Facebook | Instagram | Twitter | Tumblr
1 Comment

Comments are closed.