CinemAsia Film Festival Interview NL: Alex Lai.

Alex Lai

CinemAsia Film Festival is van 6 tot 11 maart 2018.

Interview door: Feargal Agard | FilmLAB participant: Alex Lai.

Film: Inburgering (2018) | Genre: Komedie | Talen: Nederlands, Mandarijn Chinees.

Ik ben Alex Lai.

“Ik ben Alex Lai en ik ben van origine Chinees. Ik heb ‘China studies’ gestudeerd aan de universiteit van Leiden en ik heb daarna ook in Beijing, China en ook in Taiwan mogen studeren. Voorheen werkte ik als een handelspromoter. Ik legde contacten tussen Nederlandse- en Aziatische bedrijven om connecties te maken met het Nederlandse zakenleven. Maar later ben ik een heel andere kant opgegaan”

“Ik ben een KungFu leraar vandaar dat ik werd gevraagd om betrokken te zijn met een project van het Tropenmuseum dat over China ging. Een van de expositie onderdelen was vechtsport. Ze hadden een programma samengesteld voor een paar jaar. Dat voornamelijk gericht was op een jonger publiek, kinderen, kleuters en tieners. Alleen is het overbrengen van kennis over China en Aziatische vechtsporten als museum heel anders voor kinderen dan voor volwassenen. Dus ik moest best wat speels en theatraal acteren om dat over te brengen. Ik werd getraind met wat acteerlessen om met die vaardigheden mijn onderdeel over te brengen naar de kinderen. Hierdoor raakte ik in contact met Aziatische acteurs en regisseurs en andere cretievelingen. En toen drong het tot me door dat ik ook zou kunnen acteren.”

“Verder heb ik vorig jaar een scriptvoorstel ingediend bij CinemAsia. En toen we de film mochten realiseren heb ik alle mensen waarmee ik bij het Tropenmuseum werkte gevraagd om mee te doen. Waaronder Aaron Wan. De film heette Last Minute Tea (2017). En dit jaar had Aaron Wan een leuk idee dat ik mocht regisseren en produceren.”

Inburgering (Civic Integration, 2018).

“Het verhaal is door Aaron Wan geschreven, maar daarna heeft iedereen zijn invloed erop kunnen hebben. En ik natuurlijk ook. Als regisseur had ik een visie, om het verhaal van dat eigenlijk van een ander komt steeds completer of gedetailleerder te maken. Inburgering (2018) heeft als onderliggende gedachte dat de Westerse kijk op de Aziatische cultuur, in dit geval die van China, heel erg stereotyperend is. Ondanks dat wij in 2018 leven. Vandaar dat we op een komedische wijze stereotypes gebruiken om onze boodschap over te brengen. Bijvoorbeeld dat de taal moeilijk is en dat het eten vanuit een Westerse perspectief vreemd kan zijn. Stereotyperen komt niet alleen voor bij Azie, maar ook Afrika of het Midden-oosten en nog andere landen.”

“Daarnaast behandelt ook een kritisch aspect over het inburgeren. Inburgeren is belangrijk voor jezelf, maar meot het nou op zo’n moeilijk wijze? Dat is de vraag die wij stellen. Je ziet dat de drempel steeds hoger wordt gezet omdat steeds meer mensen voor rechts stemmen in het Westen. Hiermee willen ze vluchtelingen en asielzoekers ontmoedigen hopen dat er steeds minder verhuizen naar het Westen. Ik vindt het belangrijk dat mensen hierbij stil staan.”

CinemAsia film festival en FilmLAB, “geven mij de mogelijkheid.”

“Officieel ben geen getraind filmmaker, ik ben er gewoon ingerold. FilmLAB geeft me de mogelijkheid om het filmmakerschap uit te proberen. Ook bij de vorige keer kreeg ik een gelegenheid om mijn creativiteitswens in film uit te proberen. En daarna wordt je film dan vertoond. Dat vind tik zeer uniek en nu doe ik het weer. Nu kan ik me verder ontwikkelen, kennis opdoen en weer mijn netwerk vergroten. Dit alles is van grote waarde voor mij. Het is ook een LAB, dus je kan lekker experimenteren.”

“Dit jaar hebben we veel steun gekregen voor camera, licht en geluid. Zo kunnen lokale Aziatische filmmakers ook een prachtige film neerzetten die op het festival kan worden getoond. Daarom vindt ik CinemAsia zo uniek. Het is een platform waar ik en anderen hun verhaal kunnen vertellen. Als ik verder ga met films maken zal ik waarschijnlijk weer een filmmaken met een Chinese thema. Ik ben nog niet uigemolken. Ik heb nog veel ideeën. Dus misschien zien jullie volgend jaar of het jaar daarop weer een film van mij.”

Professionele ambities?

“Het is moeilijk om je verhaal te verkopen aan een producent hier. Voor mij is film een uiting van mijn ideeën en verhalen die ik wil vertellen. Ik zie wel in hoeverre en in welke maat ik dat kan doen. Of het nou met een documentaire, korte film of lange film is, ik zie wel hoe ver ik kom. Door mijn deelname aan CinemAsia heb ik een netwerk van filmmakers gecreëerd die ook hun eigen filmideeën willen realiseren. Dus in de toekomst kunnen we allemaal samenwerken.”

Foto en interview door Feargal Agard.

Check http://cinemasia.nl/en/ voor alle informatie over CinemAsia Film Festival 2018.