Film Recensie: My Cousin Rachel (2017).

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ – 4/5.

Auteur: Feargal Agard | Speeltijd: 106 min. | Regie: Roger Michell | Jaar: 2017.

Wat een briljante film! De film heeft zo’n onheilspellend gevoel. Het laat je de acties van de personages analyseren en verlangen naar hoe het verhaal ontrafelt. Wat is er daadwerkelijk aan de hand? Wanneer zullen we erachter komen? En als er echt een valse antagonist aanwezig is, wanneer zal hij of zij eindelijk haar of zijn ware kleuren tonen. Ik zal je een ding vertellen. Het einde was nogal onvoorspelbaar.

My Cousin Rachel vertelt het verhaal van de jonge Engelsman Philip (Sam Claflin), die vermoedt dat de vrouw van zijn onlangs gestorven neef, Rachel (Rachel Weisz), haar man vermoord heeft. Dit wordt veroorzaakt door de brieven die zijn neef schreef en vanuit Italië verzond, totdat hij hoorde dat hij gestorven was. Philip besluit om naar Italië te gaan om de begrafenis van zijn neef bij te wonen. Tijdens zijn bezoek in Italië ontdekt hij dat zijn neef al begraven was en Rachel haar tassen heeft ingepakt en naar Engeland vertrokken is. Als hij terug gaat komt hij erachter dat ze in zijn stad is en hij nodigt haar uit om op zijn landgoed te verblijven. Hij merkt op dat Rachel heel mooi is en terwijl hij haar verdenkt van de moord op zijn neef en wil weten wat er gebeurd is komt hij onder de betovering van haar charmes. Naarmate ze hechter worden, verandert hij in een man die op haar verliefd is en bereid is haar alles te geven dat hij bezit. Maar als hij meer aanwijzingen vindt in de brieven van zijn neef, realiseert hij dat hij misschien door dezelfde fasen gaat als zijn neef voor zijn dood. Hij heeft absoluut geen bewijs, maar blijft in een tegenstrijdige relatie met Rachel waarin hij tot het einde van haar houdt, en tegelijkertijd haar blijft wantrouwen. Heeft hij gelijk? En gaat hij het zelfde lot als zijn neef tegemoet?

My Cousin Rachel werd geschreven en geregisseerd door Roger Michell en is gebaseerd op de gelijknamige roman van 1951 door Daphne du Maurier. Wat ik het leukst vond van deze film is dat het op verbazingwekkende wijze mij verrast heeft met een vrij onverwacht en onvoorspelbaar einde. De film vindt plaats in de 18de eeuw in Engeland en heeft dezelfde setting en gevoel als Pride and Prejudice (2005). Het gaat allemaal om het drama en het mysterie. Thematisch gaat het om kwesties zoals wraak, liefde, familie, eigendom en paranoia. De perfecte mix voor een geweldig narratief. Met een verhaal dat zelfs kan worden aangeduid als een psychologisch spel. De filmsterren zijn Rachel Weisz (The Youth, The Constant Gardener), Sam Claflin (The Hunger Games: Mockingjay), Iain Glen (Game of Thrones), Holliday Grainger (Cinderella), Andrew Knott, Papaver Lee Friar en Pierfrancesco Favino.

De acteerprestaties zijn een genot om te zien. Sam Claflin is perfect geobsedeerd en de paranoia kan in zijn ogen gezien worden. Al zijn acties en beweegredenen zijn geloofwaardig. Vanaf het moment dat hij wraak neemt tot het punt dat hij betoverd wordt door de charmes van Rachel en besluit alles te doen wat hij voor haar kan doen. In de hoop om met haar te trouwen. Hetzelfde geldt voor Rachel Weisz. Ze was absoluut geweldig. Ze was onschuldig en tegelijkertijd super mysterieus, misleidend, vol charme en onheilspellend op een bijna heksachtige manier. Haar verbazingwekkende acteerprestatie was zeer geloofwaardig en uitzonderlijk. Ze weet precies hoe ze haar personage moet spelen om de toeschouwers die naar deze film kijken te bespelen.

De cinematografie en de mise-en-scène waren erg mooi en schilderachtig. De uitzichten van de landschappen die het landgoed en de kusten omringen, zijn verbluffend. Elke keer als we geconfronteerd worden met gesprekken, kruipt de camera zowat naar de personages. We bespioneren ze vaak van achter een vaas, balustrades van een trapleuning of van achter bloemen. Het is bijna alsof we hen stiekem afluisteren, waardoor het wantrouwen in ons als toeschouwers alleen maar groter wordt. Daarnaast is de muziek zeer passend voor die tijd en de kledij en ruimtes lijken erg authentiek.

My Cousin Rachel is een spannende film met veel tensie en psychologische deceptie. Ik moet wel aangeven dat het een thriller genoemd wordt, waarbij het inderdaad thriller tendensen heeft, maar ik wil niemand misleiden om te geloven dat het een algeheel volledige soort thrillerfilm is. Het is onheilspellend, enigszins vol spanning, maar het gaat vooral om de paranoia en psychologische manie die in de hoofdpersonage groeit. Ik raad deze film absoluut aan een ieder die het leuk vindt om films te zien die plaatsvinden in de 18de eeuw met een thriller twist.

Vanaf 22 juni 2017 in de Nederlandse bioscopen

Genre: Drama, mysterie, romantiek | Talen: Engels, Italiaans | Nederlandse Distributeur: Warner Bros. Pictures International Holland.

In regard of all pictures and trailer footage. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.