Film Recensie: The Mummy (2017).

© 2017 Universal Pictures. All Rights Reserved.
Beoordeling: ⭐⭐⭐ – 3/5.

Auteur: Feargal Agard | Speeltijd: 110 min. | Regie: Alex Kurtzman | Jaar: 2017.

Het is altijd interessant om te zien hoe een ‘reboot’ uitpakt. Ik heb geweldige jeugdherinneringen van de eerste mummiefilms. De Egyptische cultuur, mysteries en oude profetieën intrigeren mij. Zelfs de rol die de Britten hadden als ontdekkers van oude graftombes, fascineert mij. Daarom moest ik deze reboot-versie zien. Hoewel de beelden geweldig zijn, raakte het mij niet zo diep zoals ik het zou hebben gewild.

The Mummy vindt plaats in Irak waar de soldaten Nick Morton (Tom Cruise) en zijn partner Chris Vail (Jake Johnson) per ongeluk het graf van prinses Ahmanet (Sofia Boutella) ontdekken. Samen met Jenny Halsey (Annabelle Wallis), een archeoloog en Nicks ‘one-night stand’, onderzoeken ze de graftombe en brengen ze een sarcofaag met een militair vliegtuig naar Londen. Een reeks van ongelukkige of vervloekte horror-achtige gebeurtenissen doen zich voor waardoor het vliegtuig op het platteland neerstort. Hierdoor wordt de millennia oude prinses bevrijdt uit haar sarcofaag, waardoor ze haar oorspronkelijke plan kan uitvoeren die ze al eeuwen geleden was begonnen. Omdat ze haar ziel aan de Egyptische god Set heeft verkocht, beloofde ze een magische dolk (met een rode steen) te gebruiken die ze door het hart van de uitverkorene moet steken –in dit geval Nick Morton– om zodoende Set’s geest naar een menselijk lichaam over te brengen. Zodra ze haar doel tot voltooiing heeft gebracht, zullen ze de wereld samen regeren. Nick, Jenny en Dr. Henry Jekyll, leider van een geheime genootschap waar Jenny deel van uitmaakt, is vastbesloten om het kwaad te bestrijden en de wereld veilig te houden van krachten die het menselijk verstand te boven gaan.

The Mummy werd geregisseerd door Alex Kurtzman en geschreven door David Koepp en Christopher McQuarrie. Net zoals bij de meeste films probeert Hollywood altijd hun films te relateren aan relevante hedendaagse gebeurtenissen. Bijvoorbeeld,  in deze film brachten ze Irak naar voren als een plek waar een verborgen Egyptische tempel gebouwd is en natuurlijk zien we militanten uit het Midden-Oosten die sterk lijken op ISIS, omdat ze zich toewijden om de beelden van oude godheden te vernietigen, net zoals het onlangs in het echt Palmyra gebeurde. In plaats van het Britse perspectief die we in de eerste films meemaakten, worden we nu geconfronteerd met een Amerikaans perspectief, Nick’s. Alhoewel het latere deel van hun avontuur in Londen plaatsvindt. Daarnaast gooien ze veel andere elementen in de film, zoals de Tempelier ridders, geheime genootschappen, de namen Jekyll en Hyde en zombie-volgelingen. Naar mijn oordeel was het te veel en mocht het dichter bij mummies en het concept van het oude Egypte blijven. Met alle respect, wil ik aangeven dat het interessant zou zijn geweest als ze gebruik maakten van de Amerikaanse schatjagers die altijd in de eerdere films tegen de Britten concurreerden. Misschien deze keer hun nakomelingen als moderne ontdekkingsreizigers in 2017 en hebben ze eindelijk iets gevonden. Aan de andere kant voelde het echt alsof al deze elementen werden opgesteld, omdat het gaat om een groter verhaal dat in de volgende films zou kunnen worden verteld. De filmsterren zijn Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis. 

Het acteren in de film was geloofwaardig, maar het was niet per se opvallend. Het is moeilijk te onderscheiden, aangezien het je gebruikelijke actie fantasie-avontuurfilm moet voorstellen, maar soms waren de grappen te veel zoals in de eerste mummiefilms en het avontuur voelde alsof het van een andere film kon zijn geweest. Tom Cruise is een geweldige acteur, maar ik krijg nooit het gevoel dat hij het personage die hij moet spelen wordt, het personage wordt eerder net zoals hem. Het is geweldig, omdat het betekent dat hij een film markeert als een Tom Cruise-film waar de fans van houden. Maar soms wil je gewoon geheel in een film opgaan en je vasthouden aan een filmpersonage. Het personage dat ik het meest geloofde en ook het meest naar uitkeek, is Ahmanet, gespeeld door Sofia Boutella. Om de een of andere reden hou ik gewoon van een mummiefilm met een slechte prinses die grootse krachten bezit die enorme vernietiging teweeg kunnen brengen. Sofia had haar hart in de rol. Ze was elegant en bijna beestachtig met haar personage en waar nodig kon ze haar onschuldig uitziende charmes gebruiken om Nick van hun lot te overtuigen en hem alsnog schoppen naar de overkant van een straat of kamer.

Wat ik het meest verrassend vond was de donkere toon die deze film soms had. Het werd soms een thriller. Deze momenten raakte me omdat ze erg spannend waren, waardoor ik zowat van me stoel sprong. Het was ook leuk geweest als ze volledig de thriller route hadden gevolgd met deze film. De special effects zijn geweldig goed gedaan. Ze hadden wel meer rampen kunnen tonen dan stormen van zand en glas, maar de special effects leveren echt een spektakel dat mensen zullen willen zien.

The Mummy voldoet aan de eisen die nodig zijn om een spectaculaire avontuurfilm te creëren die de massa’s zal vermaken. Toch zijn er bepaalde punten die beter of anders hadden gekund, maar dat kan gewoon een kritisch perspectief van één persoon zijn die veel meer potentie in films ziet. Terwijl de massa’s genieten van een blockbuster die ze even van de realiteit wegneemt.

Vanaf 8 juni 2017 in de Nederlandse bioscopen.

Genre: Action, Adventure, Fantasy | Talen: Engels | Nederlandse Distributeur: Universal Pictures Nederland.

In regard of all pictures and trailer footage: © 2017 Universal Pictures. All Rights Reserved.