Film Recensie: Life (2017).

© 2017 Sony Pictures. All Rights Reserved.
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐ – 4/5.

Auteur: Feargal Agard | Speelduur: 103 min. | Regie: Daniel Espinosa | Jaar: 2017.

Verbazingwekkend! Hoewel mijn verwachtingen van deze film vooraf hoger waren dan achteraf, maakte het verhaal, de griezeligheid, de spanning en het einde van de film mijn dag. Als je op zoek bent naar een film die je hart sneller laat kloppen als gevolg van de bloedstollende spanning, zou dit die film zijn.

Life viert de ontdekking van een levend specimen dat het bewijs van buitenaards leven zou kunnen zijn. Het specimen werd gevonden op de planeet Mars en de bemanning aan boord van het ISS (International Space Station) is in afwachting van een ruimtesonde die ze met een grote robotarm moeten vangen. Nadat ze de sonde hebben gevangen maken zij het open en plaatsen zij het buitenaardse specimen in een quarantaine lab. Ze bestuderen het en voeren verschillende proeven uit. Totdat het monster plotseling beweegt en tekenen van leven en groei toont. Dit is het bewijs dat mensen eindelijk buitenaards leven hebben ontmoet. Tot hun verbazing, lijkt het monster snel te groeien, maar het lijkt ook tekenen van intelligentie te tonen en ook blijkt het te kunnen zien. Het duurt niet lang voordat het buitenaardse wezen is uitgegroeid tot een punt dat het ongelooflijke kracht begint weer te geven. Hij ontsnapt en valt de bemanningsleden één voor één aan. De bemanning zit vast op het ruimtestation en ze kunnen nergens anders heen. Ze doen alles wat in hun vermogen ligt om het buitenaardse wezen te doden en te voorkomen dat het ontsnapt naar de aarde.

De laatste tijd is Hollywood ons aan het voorbereiden met het idee dat de mens binnenkort naar Mars zou kunnen reizen. Life, die geregisseerd is door Daniel Espinosa (Safe House, Child 44) waarschuwt ons voor de gevaren die kunnen voorkomen. Life is geschreven door Rhett Reese en Paul Wernick en naar mijn mening moet het worden gedefinieerd als een thriller- en science-fiction horrorfilm, want het biedt al deze aspecten. Het is eng, bloederig, griezelig en er zijn zeer spannende momenten. In principe neemt deze film u weg van de normale dagelijkse bezigheden en wordt je als het ware gegooit je in een avontuur met het soort momenten waarop je reaageert door je lichaam aan te raken precies op de plekken waar jij voelt dat de personages pijn hebben. De filmsterren zijn Jake Gyllenhaal (Nightcrawler, Brokeback Mountain), Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Rogue Nation), Ryan Reynolds (Deadpool), Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare, en Olga Dihovichnaya.

De film haakt je vanaf het begin gelijk in. De spannende muziek en de beelden uit de eerste scène die bestaan uit onheilspellende donkere shots van de ruimte, zet de toon voor wat er nog komen gaat. Het creëert een zeer ernstige uitstraling die ons aanmoedigt om enge dingen te anticiperen, waar wij als toeschouwers natuurlijk van genieten. Terwijl de wetenschappers het wezen bestuderen raken wij geheel ingenomen met het blik die de camera ons biedt op dit nieuwe buitenaardse levensvorm. Dat is typisch met mensen, omdat we zo optimistisch over een dergelijke ontdekking worden, vergeten wij vaak de mogelijke risico’s. De spanning begint pas echt op te spelen als het buitenaardse levensvorm ontsnapt. Er zijn vele momenten geweest waarop ik en anderen onze nekken vastgrepen toen wij een van de personages zagen stikken. Ergens in het midden van het eerste deel van de tweede act, zijn er verschillende rustige vriendschappelijke  bindingsmomenten die ik heb ervaren als een traag gedeelte in de film en het deed me ook beseffen dat ik niet zo emotioneel betrokken was met de personages op een persoonlijk niveau. Maar je maakt je wel degelijk zorgen over hun veiligheid. Daarnaast heeft de film over het algemeen een goed tempo. Wat ik het meest waardeerde aan deze film is het einde die ik niet zal vertellen. Laat ik alleen zeggen dat er een atypische einde is. Het zal ons ook doen afvragen of dit het begin van een nieuwe franchise zou kunnen zijn.

Life biedt zeker geweldig camerawerk. De film introduceert de personages tijdens een langdurende algehele filmshot. Deze filmshot is super feilloos gefilmd. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om een shot te regisseren, waar verschillende personages rondzweven en van links en rechts het beeld inkomen zweven waarbij ze ook nog gevolgd worden naar verschillende ruimtes van het ruimtestation. Je hebt dat in het begin niet in de gaten, en dat is ook goed, maar als je goed oplet krijg je een pracht staaltje aan filmwerk te zien. De graphics waarmee ze het ruimtewezen hebben ontworpen is ook geweldig. Hoewel het niet per se zal tippen aan de xenomorphs van Alien, hebben ze goed werk verricht om te komen met een nieuwe soort buitenaards wezen. Want het zag er griezelig en zielloos uit. Daarnaast is de cinematografie netjes uitgevoerd en laat het ons op realistische wijze geloven in de authenticiteit van dit griezelige en spannende avontuur.

De trailer van de film deed mij meer verwachten, waarschijnlijk omdat ik echt geniet van Sci-Fi films. Het neemt alsnog niet weg dat het de moeite waard is om deze film te zien. Zeker als je houdt van enge duistere science-fiction films en het idee dat de mensheid leven ontdekt op Mars.

Vanaf 23 maart in de Nederlandse bioscopen.

In regard of all pictures and trailer footage: © 2017 Sony Pictures. All Rights Reserved.