Beoordeling: – 3/5.
Auteur: Feargal Agard | Speelduur: 116 min. | Regie: Alex Gibney | Jaar: 2016.
Zer0 Days is een documentaire film over een mysterieuze computervirus, genaamd Stuxnet, dat onder de aandacht van de anti-virus en internet beschermingsspecialisten is gekomen. Hoewel het virus geleidelijk verspreid over de hele wereld, ook in computers van onschuldige burgers, is er één land waar het virus het meest voorkomt; Iran. De gebruikelijke verdachten in cyberspace zijn criminele hackers die informatie stelen en door verkopen of hacktivisten die een politieke standpunt proberen te uiten, maar de complexiteit achter het ontwerp van dit virus doet de specialisten in deze film geloven dat een land of meerdere landen hierachter moeten zitten. Maar wie zou zo’n virus lanceren? En waarom is Iran het belangrijkste doelwit? Verschillende verdachten worden genoemd; Israël, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen, maar er is geen duidelijk bewijs. Ook zullen deze landen niet openlijk hierover spreken en of überhaupt toegeven dat ze betrokken zijn. Dit is het begin van Alex Gibney’s missie om meer te ontdekken over dit mysterieuze virus.
Zer0 Days is in feite het openbaringsverhaal van een nieuwe vorm van oorlogsvoering; cyberoorlog of cyberaanvallen. De film is geregisseerd door Alex Gabney die de waarheid achter het Stuxnet computervirus boven water probeert te brengen. Net zoals elke documentaire beginnen we bij het begin. Gabney interviewt internet beschermingsspecialisten en terwijl we reizen door een Matrix-achtige grafisch ontworpen computerwereld, komen we erachter dat zij deel uitmaken van de mensen die dit virus als eerste ontdekten. Hun conclusies bewegen hem om overheids- en inlichtingendiensten te benaderen. Zijn pogingen om hen te interviewen leveren hem niet veel informatie op. Tot hij door middel van een aparte twist, die later wordt geopenbaard in de film, in staat is om geheime informatie over dit mysterie te onthullen. In de documentaire wordt geclaimd dat de geheime informatie wordt verstrekt door boze medewerkers van de geheime diensten die bang zijn om hun identiteit vrij te geven. Eén van de geheimen die zij openbaren is dat het computer virus letterlijk erop uit is om het Iraanse nucleaire programma te saboteren.
Zer0 Days wordt verhaalt door middel van een eigentijdse documentaire-stijl. Wat betekent dat het gebruik van typische ‘talking heads’ van de geïnterviewden en een scala aan grafische computer databasis beelden en documentatie variërend van Iraanse, Israëlische en Westerse beelden van politieke leiders en overheidsfaciliteiten. Dit heeft een belangrijke ondersteunende rol voor het verhaal, want deze film gaat niet over het tonen van spectaculaire beelden. Het gaat erom belangrijke functionarissen aan het spreken te krijgen en uit te vinden wat de waarheid is. De film tracht ook een discussie te openen die ons probeert te waarschuwen voor de onbedoelde gevolgen, macht, technologie, de gevaren van geheimhouding en de moraliteitskwesties rond het gebruken en lanceren van cyberwapens.
Hoewel Zer0 Days een vrij lange film is, wat kijkers om de een of andere reden tegenwoordig niet zo snel zullen verwachten van een documentaire. En de documentaire lijkt op een eigenzinnige wijze van onderwerp naar onderwerp te springen en later in de film krijgen we ook nog eens te maken met een beetje voorspelbare twist. Het behoud nog steeds de aandacht, omdat het op een intrigerende wijze een nieuwe ontdekking van geheime missies presenteert die volgens deze documentaire worden uitgevoerd door onze eigen regeringen. Dit is de reden waarom Zer0 Days een interessante documentaire is om te zien voor iedereen die een interesse heeft in mysteries, samenzweringen, geheime projecten en cyberwapens.